Трудните времена за индийската рупия не свършват. През последните няколко

...
 Трудните времена за индийската рупия не свършват. През последните няколко
Коментари Харесай

Какво ускорява потъването на индийската рупия?

 Трудните времена за индийската рупия не свършват. През последните няколко месеца обезценяващата се индийска валута спрямо щатския $ е във фокуса на икономическите разтърсвания в азиатската страна, написа в собствен разбор икономическия портал qz.com.
В началото на седмицата рупията доближи ново историческо дъно от 72,45 рупии за един $. От началото на годината индийската валута се е обезценила с 12% по отношение на щатския $, което я прави една от най-зле представящите се валути в Азия. В огромна степен тази обстановка се дължи на покачващите се цени на петрола, защото Индия внася близо 80% от горовата, от които има потребност за вътрешното си ползване. По-големият импорт уголемява и недостига по настоящата сметка на Индия, като вносът сега е доста по-голям от износа. Дефицитът по настоящата сметка се чака да се увеличи до 2,8% от Брутният вътрешен продукт през финансовата 2018 година спрямо 1,9% през предходната година, съгласно отчет на Nomura Research.  

„ Тези данни не вещаят нищо положително за рупията “, написа в разбора на qz.com.

През миналия месец потъването на рупията се форсира заради доста световни фактори.

От една страна, това е комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, които си постановат взаимни мита. Появяват се и спекулации, че Китай може да девалвира юана, с цел да може да бъде в по-добра позиция по отношение на Съединени американски щати. А в случай че това се случи, то ще има резултат и върху други валути, в това число рупията.

На хоризонта се появи и комерсиална война от страна на Съединени американски щати към Турция. Администрацията на Тръмп наложи по-високи мита върху турската стомана, алуминий и други артикули, което нанесе голям удар върху лирата, която се срина по отношение на $ с над 40% от началото на тази година. Сътресенията в Турция повлякоха валутите и на други разрастващи се стопански системи, в това число тази на Индия.

Междувременно щатският $ непрестанно се ускорява през тази година заради подобряването на икономическия напредък в Съединени американски щати. Брутният вътрешен продукт на страната е повишен с 4,2% през второто тримесечие, като това е най-бързият ритъм на напредък от края на 2014 година

Индийската централна банка към този момент два пъти подвигна лихвите от юни насам и продаде милиарди долари от запасите си, с цел да поддържа локалната валута, само че с дребен триумф. По данни на Bloomberg валутните резерви на Индия в долари са намалели от 426 милиарда $ в средата на април до 400 милиарда $ в средата на август.

Според анализатори с цел да се понижи комерсиалният недостиг на Индия могат да се покачат таксите върху вноса, както неотдавна направи Индонезия.

Пазарите чакат и какво ще реши Комитетът по паричната политика към централната банка, който ще организира идващото си съвещание на 5 октомври.
По публикацията работи: Магдалена Иванова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР